Baigli cu mac

Aluat:

  • 500 g faina
  • 200 g unt
  • 2 galbenuse
  • 150 ml lapte
  • 10 g drojdie proaspata
  • 70 g zahar pudra
  • 1 lingura esente de vanilie
  • 1/4 lingurita de sare
  • coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)

Se incalzeste putin laptele, sa fie caldut dar nu fierpinde. Intr-un bol mic se freaca drojdia cu 2 linguri de lapte caldut.

Se cerne faina intr-un bol, apoi se adauga untul si se freaca cu faina pana devin firimituri. Se adauga drojdia, galbenusele, zaharul si esenta de vanilie apoi se amesteca toate ingredientele pana se formeaza o bila omogena care se framanta 2 minunte apoi se pune in folie alimentara si se da la frigider.

Umplutura:

  • 500 g mac
  • 140 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 1 ou pentru uns

Se macina macul. Se pune laptele la fiert cu zaharul pana se topeste zaharul si laptele se infierbanta bine apoi se toarna peste macul macinat si se amesteca pana compozitia este omogena. Se lasa compozitia la racorit 10 minunte.

Se scoate aluatul din frigider, se imparte in 2, jumatatea care nu se foloseste se pune inapoi in frigider.

Se intinde o foaie dreptunghiulara, se unge cu jumatate din compozitia de mac, se pliaza putin marginile laterale, si capatul care se afla inspre noi si incepe sa se ruleze catre capatul nepliat. La capat se unge putin cu ou batut. Dupa ce sa format ruloul se mai poate rula pantru ai da o forma uniforma. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu restul compozitiei apoi se ung cu ou si se dau 10 min la frigider.

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si fac cateva gauri cu ajutorul unui bat de frigarul pe fiecare rulou, si se coc 30-40 min. Se scot se lasa sa se racoreasca apoi se pastraza in folie alimentara.

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *